prematurförbundet

prematurförbundet

måndag 31 mars 2014

Jag är full av överaskningar!

Not!;) för gissa vart jag är! Vandrat milen och nu dags för några timmars dinglande 

lördag 29 mars 2014

Invigning av stavarna!

Helt okej att skratta åt oss, för vi skrattade rätt bra själv när struttade fram med våra nya stavar. Jag hade inte föreställt mig själv med stavar som 26åring, va inte länge sen jag skämdes över att mamma började motionera med stavar. 

Vi har fått 1.2 mil och gått upp och ner upp och ner upp och ner upp och ner.... I Hammarbybacken. Och då skrattade vi inte längre åt stavarna, för jäklar va de hjälpte mycket! Kommer inte vilja gå någonstans nu utan stavar! :D 





Otroligt vacker kväll! 


Go-girl!

Idag har vi storshoppat det sista inför bestigningen! Täckkbyxor till mig, dunshorts (rekommenderas till alla! Skönaste plagget jag haft på mig), camelback, sovsäckaliner, termos som gör att vattnet inte fryser, stavar (trodde aldrig jag skulle börja gå med stavar..!!), och sista men inte minst: en go-girl! Det år alltså en liten anordning som gör att tjejer kan stå och kissa! Tror den kan komma att bli min räddning på kilimanjaro:) 


Nu ska vi ut och vandra och träna backe i Hammarbybacken! Inviga stavarna som ett par riktiga hurtbullar. 

Det är lördag, sol, löningshelg och vi tjejer kan stå upp och kissa

gör en god gärning och skänk en liten slant till alla barn och föräldrar som inte kan njuta ar den här fina dagen! 




torsdag 27 mars 2014

Alla bidrag är mer än välkomna!

Målet är att vi tillsammans ska få ihop 20 000 till Sveriges minsta hjältar innan jag når Kilimanjaros topp! Allt från 1000 kr till 25 kr har hittills kommit in, alla bidrag är varmt välkomna!



Lite mer om Svenska Prematurförbundet

Svenska Prematurförbundet är ett riksförbund för alla som bryr sig om de för tidigt födda barnens frågor. Av ideell kraft arbetar de över hela Sverige. Förbundets arbete sammanfattas bäst i deras slogan: 
FÖRHINDRA! Svenska Prematurförbundets mål är att det ska födas så få barn som möjligt för tidigt i Sverige.  
FÖRKLARA! Svenska Prematurförbundet arbetar med att sprida information och kunskap till hela samhället om för tidigt födda barn. De hjälper också familjer till för tidigt födda barn att komma i kontakt med andra och prata om sina upplevelser. 
FÖRBÄTTRA! Svenska Prematurförbundets tycker att vården och omhändertagandet av för tidigt födda barn skall vara lika över hela landet! De driver ett politiskt arbete på hög nivå för att bl.a. säkra mer resurser till BVC, förskola och skola för att bättre kunna bemöta och bättre ta hand om de för tidigt födda barn som behöver extra stöd under uppväxten.


Idag kunde man läsa det här på Prematurförbundets facebook-sida: 



Glädje! Efter vår presentation för mödrahälsovården förra veckan ligger snart följande text på bl a Vårdguiden 1177. 
Ett litet men viktigt steg mot bättre information till blivande föräldrar om prematuritet! 

"6,5 % av alla mödrar föder för tidigt. Överlevnaden för barnen stiger från 53 % i v. 23 till nära 100 % i v. 28. 
Sveriges neonatalvård är bland de bästa i världen, men för föräldrarna, syskonen och familjen kan det ändå vara en mentalt påfrestande resa. Det finns stöd att få om man ber om det och man kan kontakta en föräldraförening om man behöver mer information."


Helt klart ett steg i rätt riktning!




11 dagar, 2525 kr och lilla barnets lopp!

Det har nu gått 11 dagar sedan jag publicerade bloggen och vi har tillsammans fått in 2525 kr via betalkontot! Sms-tjänsten är aktiverad, men operatören betalar ut pengarna till insamlingen månadsvis så jag vet inte alls hur det går på den fronten! Spännande!

Artikeln i Södermalmsnytt kommer inte att komma ut på lördag. Uppskjutet några veckor, då hon som intervjuade mig tyvärr har blivit sjukskriven!

Jag har senaste dagarna varit dålig på att uppdatera bloggen och det beror på att jag suttit med vetenskapliga artiklar upp till öronen! Som ni vet så läser jag till neonatologi- specialiserad sjuksköterska och håller den här veckan på med projektplanen inför min magisteruppsats!

Den 26:e april ordnar Lilla barnets fond ett lopp i Haga-parken! Man kan själv välja om man vill springa 5 eller 10 km. Det kostar 150 kr och delta, pengarna går ej till min insamling, men till Lilla barnets fond.
Gå in och läs mer och anmäl dig här: .http://www.lillabarnet.se/site/2014/03/spring-for-det-lilla-livet/






måndag 24 mars 2014

Min träningsbakgrund

Fick frågan senast i fredags, när Södermalmsnytt intervjuade mig, om jag bestigit något berg förrut och isåfall hur högt upp jag som högst varit. Fick fundera en stund och kom fram till att kullen som Södersjukhuset ligger på nog är så högt som jag kommit. För bergsbestigningar, klättring och vandring har inte alltid varit mitt stora intresse, för det är dansen som dominerat hela mitt liv!

Tänkte berätta lite om hur min träningsbakgrund har sett ut. 

Det hela började när jag var 4 år och liksom väldigt många andra tjejer började på balett. Fram tills jag var 10 år dansade jag balett 1-2 gånger i veckan på Balettakademin samt Solna Kulturskola.



När jag var 10 år sökte jag in till Kungliga Svenska Balettskolan och kom in. Detta innebar att jag började dansa 7 dagar i veckan och på en helt annan nivå än tidigare. Under mina år i Kungliga Svenska Balettskolan fick jag även chansen att vara med på en hel del föreställningar på Operan bland annat Svansjön, Don Quijote, Sylfiden mm.


Hade huvudrollen bland barnen i baletten Don Quijote på Operan

För 3 år sedan började jag dansa Poledance, vilket resulterade i att jag 1 år senare vann Battle of the Pole (nordeuropeisk poledancetävling)!




Dansen kommer alltid finnas i mig och ligga mig varmt om hjärtat, men någonstans för 3 år sedan tog ett annat nytt intresse över tack vare att jag träffade min blivande man, klätterapan Johan. Han började dra med mig till klättercentret och jag HATADE det i början. Var fruktansvärt höjdrädd och följde nog endast med för att träffa honom. Det tog nästan 6 månader innan jag fastnade för det och nu har jag klättrat i 1,5 år och blivit beroende. Sedan vi började ses har så gott som alla våra resor präglats av klättring och äventyr. Och för er som inte vet så blir nu Kilimanjaro vår bröllopsresa!

Hittills i min träningskarriär har jag alltid lyckats med det jag haft som mål och aldrig nöjt mig med något annat. Förhoppningsvis kommer det även gälla Kilimanjaro för jag ser inget annat alternativ än att ta mig upp till toppen!









söndag 23 mars 2014

Vad som gör det värt det!

Får ofta frågan vad det är som gör neonatalen till världens bästa jobb. Jag önskar att jag kunde ta med er alla dit för att få vara med och se vad det är vi gör, vad vi strävar efter och hur givande det är.

Läste en så fin artikel igår om en liten prematurfödd pojke som det gått så himla bra för. Filip föddes 17 veckor för tidigt och vägde endast 550 gram och var 31 cm lång. Idag är han en glad och pigg 2-åring! Ville dela med mig av deras historia till er. 


Detta gör mitt jobb SÅ värt det!


Nyfödda Filip född i v 23, endast 550 g




Svensk neonatalvård är fantastisk


Filip idag!
Här kan ni se filmen om Filip! 

En annan film som så fint beskriver vad vi gör på neonatalen, se hela filmen, slutet är fantastiskt!

lördag 22 mars 2014

Nu ännu lättare att skänka pengar! Ny SMS-tjänst!

Har nu fått en sms-tjänst till insamlingen! Ännu ett sätt att betala in alltså!

Sms:a BMSH199 till 72456 för att skänka 199 SEK

Sms:a BMSH99 till 72456 för att skänka 99 SEK

Sms:a BMSH399 till 72456 för att skänka 399SEK

Tack alla ni som engagerar er!





fredag 21 mars 2014

Fredagskväll, ni vet väl vad det betyder?

Milen + klättringen! Idag regnar det inte, lyx! Tur att Stockholm är så vackert! 

Idag blev jag och lilleman intervjuade!

Kom just hem från intervju med Södermalmstidnigen. Tidningen kommer ut nästa lör! 

Tog hjälp av en liten kompis, lilleman, avdelningens prematurdocka. Det var ett jäkla smattrande med kameran medan jag babblade på, hoppas lilleman tog över fokus på bilderna! :) 




650 kronor till har kommit in idag! 
Trevlig helg allihop!


torsdag 20 mars 2014

Små fötter lämnar stora avtryck!

Idag har ytterligare 200 kronor kommit in vilket gör att vi nu fått in 1300 kronor. Till höger kommer jag dagligen uppdatera hur mycket vi tillsammans samlat ihop!


Titta gärna på denhär jättegoa filmen från Prematurförbundet!



onsdag 19 mars 2014

0:an är späckt!!

18/3 spräcktes 0:an med råge! En privatperson jag ej känner betalade in 1000 kr till insamlingen! TACK fantastiska du!
Alla kanske inte kan betala in en så stor summa, men ta dig gärna tiden att sätta in en mindre summa, tillsammans kan vi göra skillnad!





Kilimanjaro- världens högsta fristående berg: ett berg, fem klimatzoner

Kilimanjaro sträcker sig 5895 möh. För varje 200 meter faller temperaturen med cirka 1 grad. I juli är det som kallast på berget och temperaturen sjunker till -25 grader på toppen. Från start till toppen kan väderförhållanderna komma att ändras från ekvatoriala till arktiska. Fördelarna med att göra detta äventyr i juli är att det oftast är minst nederbörd och väldigt klart, vilket gör utsikten från toppen extra magisk. Som bestigare gäller det att ha med sig rätt utrustning, kläder som svalkar när vi är varma och värmer när vi är kalla. Den mesta utrustningen har vi redan skaffat, vilket gör att vi nu kan testa den vid olika temperaturer/väderförhållande när vi går här hemma.

Såhär ser packlistan inför Kilimanjaro ut:

  • Slitstark/vattentät packsäck/ryggsäck (max 15 kilo) som bärarna bär
  • Mindre dagryggsäck vi själva ska bära (20 - 35 liter). 
  • Skal/regnjacka med luva. 
  • Varm mössa
  • Liner-handskar samt riktiga Alpinistvantar (man vill inte förlora ett finger)
  • Balaclava (rånarluva)
  • Skidmask/skidglasögon 
  • Solglasögon med UV-filter. Gärna med säkerhetssnodd. 
  • Halsduk 
  • 2 par varma byxor (tex skidbyxor)
  • 1 par tunna/lätta vandringsbuxor 
  • 3 marinoull-underställ som andas. 
  • Innersockor och yttersockor
  • T-shirt
  • 2 tjocktröjor. 
  • Regntäta byxor 
  • Solhatt 
  • Vandrarkängor. Kängorna ska ha styv sula (t. ex. vibram), god ankelstöd, grovt mönster, vara vattentäta (t. ex. Gore-Tex). Viktigt att ha gått in kängorna ordenligt innan!
  • Gympadojor/sandaler som man kan byta till när man är klar med dagens vandring. 
  • Vattenflaska/fältflaska, 1 liter
  • Termos, 1 liter (ska förhindra dricksvattnet från att frysa på hög höjd.Litet förstahjälpenkit (inklusive desinficerande sårtvätt) 
  • Sovsäck som klarar -25 grader
  • Lakanspåse till sovsäcken (lakanspåsen förbättrar sovsäckens temperatur med cirka 5 grader). 
  • Liggunderlag (evt. ThermaRest, dvs. ett tjockare och bekvämare liggunderlag)
  • Vandringsstavar
  • Huvudvärkstabletter 
  • Diarrétabletter (t. ex. Imodium)
  • Tabletter mot höjdsjuka (t. ex. Diamox, receptbelagd. Fråga din läkare). 
  • Toapapper
  • Pannlampa med extra batterier 
  • Snölås
  • Solkräm
  • Läppbalsam (ej vattenbaserat pga frosten)
  • Druvsocker
  • Som sjuksköterska tar jag såklart med handdesinfektion och ett litet "first-aid-kit" också!
Ett av lägren på väg upp




Liksom på alla bergsexpeditioner så kommer vi ha med oss bärare, så kallade porters, som bär vår stora väska (vi kommer endast bära dagsryggsäcken), mat, tält osv och 1 kock som lagar 3 mål mat åt oss varje dag. Det är tack vare dem som detta är möjligt. De ska enligt vad vi hört vara duktiga även på att muntra upp slutkörda västerlänningar som är nära att ge upp men sång och dans. 

Porters sång på M.Kilimanjaro: https://www.youtube.com/watch?v=V884BHl0b-4
Får inte denhär Hakuna Matata-låten mig att fortsätta gå, så vet jag inte vad som skulle kunna hjälpa! 

Ikväll ska vi som vanligt iväg och klättra på Klättercenter Telefonplan! Senare ikväll avslöjar jag vem som spräckt nollan i insamlingen! 







tisdag 18 mars 2014

Södermalmsnytt

På fredag ska jag träffa Södermalmsnytt då de vill göra ett reportage om bloggen, neonatalen och träningen inför Kilimanjaro! Mer om detta på fredag!



Tänkte passa på att tipsa er om 2 filmer som handlar om bergsbestigningar, dock på mycket svårare berg än vad jag hade tänkt ge mig på (denhär gången iallafall). Älskar dessa filmer, men förhoppningsvis går det bättre för mig på berget än vad det gör för personerna i filmerna..

1. Touching the void: baserat på en sann historia om två klättrare i Anderna 1985...


trailer: https://www.youtube.com/watch?v=t65VrYZ2U9s

2. The Summit: baserat på Fredriks Sträng bok om den största klättringsolyckan på världens farligaste berg, K2.

Trailer: http://www.imdb.com/rg/s/4/title/tt2363471/?ref_=ext_shr_eml_vi#lb-vi1180739865











Fantastiska ni!

Hade aldrig kunnat drömma om vilket engagemang detta väckt!
896 personer har tittat in på bloggen på knappa 2 dygn!
Nu har även insamlingen börjat komma igång!

Fortsätter det såhär så kommer jag kanske bli nya Blondinbella eller Kenza och få vara med i nästa säsong av Let's Dance?! ;)

Vad tror ni?



Idag var det springpremiär för mig. Och för er som inte vet det så är springa det värsta jag vet. Jag hatar det eftersom jag är så dålig på det! Folk tror mig inte när jag säger det, men jag lovar er! Försökte springa intervall... Och det gick precis så dåligt som jag hade fasat. Får snabbt hög puls,ont i bröstet (speciellt nu när det är så kallt) och ont i huvudet.

Så, ni som kan springa mer än till bussen: ge mig tips!! Jag tycks än så länge bara kunna springa mellan kuvöser. 

Glad, taggad och hoppfull innan "loppet"



Gråtfärdig, vinglig och blek efter.... 


Imorgon kan jag förhoppningsvis avslöja vem som har spräckt nollan!




måndag 17 mars 2014

Vilken respons!!

Vilket engagemang dessa små små liv väcker! Underbart! 93 följare på fb-sidan och 496 besök här på bloggen dehär 24 timmarna sedan bloggen publicerades!

Om 100 av er skulle skänka 100 kr var, så skulle vi på 1 dygn ha samlat in 10.000 kr till våra premisar! 

Jag har idag varit på internationell Neonatal-konferens på Karolinska Sjukhuset hela dagen. Mycket forskning görs kring dessa barn, och det framgår tydligt att det satsas mycket på dem när de ligger och får intensivvård på neonatalen. Men vad händer sen? 

Vart 10:e barn föds som jag tidigare skrivit för tidigt, men blivande föräldrar får inte någon information om att denna risk finns, och att vi har väldigt bra neonatalvård i Sverige. Det saknas även kunskap hos BVC, förskolepersonal och lärare kring vad det kan innebära att vara extremt för tidigt och vad dessa barn kan behöva för stöd. 

Dessa jättesmå liv är inte ett jättelitet problem. 




söndag 16 mars 2014

Förutom en svensk-grek-bengalisk flagga så ska jag såklart ha med mig en prematursocka till toppen av Kilimanjaro!

Kom igen med insamlingen nu! Vem spräcker nollan!?


Helg igen! Och helg betyder gå, gå, gå, gå, gå...

Fredagen spenderades i ösregn och motvind, då vi promenerade söder runt. Kanske inte riktigt fredagsmys, men inför-killi-mys! 


Innan vi lyckades komma hem var vi helt dyngsura... Vi kallade det för "stå-ut-o-fortsätt-vara-glad-träning" och vem vet, kanske just det är "stå-ut-träning" vi kommer ha mest nytta av på berget? Återstår att se! 

I lördags gick vi 1,2 mil i solen och toppade det med lite träning i Hammarbybacken. Hammarbybacken var betydligt tyngre än förra helgen! Så känner mig inte alls lika kaxig längre. På kvällen tittade jag även på youtube klipp från bestigningar längst Machame rout som vi ska ta, och låt mig säga såhär...... Det ser inte helt lätt ut....



Idag, söndag, har jag varit och köpt löparskor. Hatar ju att springa, men har insett att jag måste börja varva vandringen med lite spring- intervallträning för att öka syreupptagningsförmågan... Hört att det är snålt med syre på 6000 meters höjd..

Söndagskvällen avslutades såklart här, och helgens vandringar tog ut sin rätt! 

Imorgon väntar "The 2014 Stockholm Conference on Ultra-Early Intervention", en neonatal-konferens jag ska på hela dagen där forskare från hela världen kommer komma och föreläsa. Ser verkligen fram emot det!



måndag 10 mars 2014

Machame route - vår väg upp till toppen

Mount Kilimanjaro är det högsta berget i Afrika och en av de högsta fristående berg i världen. Det är även en av "The Seven Summits".

Det som gör att Kilimanjaro anses vara världens vackraste berg att bestiga är variationerna i vegetation längst vägen till toppen. Vegetation varierar från bergregnskog, till hed-och träskmark till alpin öken.

Toppen kallas Uhuru Peak, och det är alltså dit vi ska! Det finns flera vägar upp till toppen. Marangu rout är den vanligaste och populäraste. Vandringen är inte så brant och man sover i stugor längst vägen. Vi har valt att ge oss på den tuffare Machame route av den enkla anledningen att den ska vara mycket vackrare. Vandringen kommer att ta 7 dagar, då vi lagt till en extra acklimatiseringsdag och vi kommer att sova i tält på vägen.

Såhär ser planeringen ut!

DAY 1: Machame Gate to Machame Camp 
1830m to 3100m
Distance: 18km
Hiking Time: 5-7 hours
Habitat: Montane Forest 

DAY 2 Machame Camp to Shira Camp 
3100m to 3840m
Distance: 9km
Walking Time: 4-6 hours
Habitat: Moorland

DAY 3: Shira Camp to Lava Tower to Barranco Camp. 
Denhär dagen är viktig för vår aklimatisering. Vi avslutar dagen på samma höjd som vi började dagen. 
3840m to 4630m to 3860m
Distance: 15 km 
Walking Time: 5-7 hours
Habitat: Semi-desert

DAY 4: Barranco Camp to Karanga Camp 
3860m to 4200m
Distance: 7 km 
Hiking Time: 4 hours
Habitat: Alpine Desert

DAY 5: Barranco Camp to Barafu Camp 
3860m to 4600m
Distance: 13km 
Hiking Time: 8 hours
Habitat: Alpine Desert

DAY 6: Barafu Camp to Summit to Mweka Hut 
4600m to 5895m (and down to 3100m)
Distance: 7km ascent / 23km descent 
Hiking Time:6- 8 hours ascent / 7-8 hours descent 
Habitat: Stone scree and ice-capped summit

DAY 7: Mweka Camp to Moshi 
3100m to 1830mt
Distance: 15 km 
Hiking Time: 3-4 hours
Habitat: Forest


Hit ska vi! Uhuru peak, 5895 möh.
Tälten vid ett av lägren





söndag 9 mars 2014

lördag 8 mars 2014

Svenska Prematurförbundet och Stiftelsen Tummeliten


Pengarna jag samlar in tillsammans med er har jag valt ska gå både till Svenska Prematurförbundet och Stiftelsen Tummeliten. Här kan ni läsa lite mer om vad de gör!

Riksförbundet Svenska Prematurförbundet 

Svenska prematurförbundet arbetar för att stärka de för tidigt födda barnens röst i samhället genom information, opinionsbildning och föräldrastöd. De är ett riksförbund sammanslutet av lokalföreningar från olika delar av Sverige och deras hjärtefråga är att förbättra situationen för de för tidigt födda barnen och deras familjer. Förbundet har också bildats för att vara en länk och underlätta dialog mellan profession och föräldrar. De driver frågor kring de för tidigt födda barnens och deras familjers situation på nationell nivå och genom våra lokalföreningar på lokal nivå. Det är frågor om till exempel prevention, neonatalvård, förskola, skola, mödravård och barnavård. Helt enkelt allt som påverkar det för tidigt födda barnet och familjen runtomkring. 

http://prematurforbundet.se/

Titta gärna på denhär filmen!



Stiftelsen Tummeliten

Stiftelsen Tummeliten bildades 1998 efter en donation av barnboksförfattaren Astrid Lindgren.Stiftelsen har till syfte att stödja forskningen och omvårdnaden av de allra minsta för tidigt födda barnen samt de allra svårast sjuka nyfödda. De vill stötta personalen att vidareutbilda sig och uppmuntra de som stannar kvar på avdelningen, vilket gör att omvårdnaden som ofta är av intensivvårdskaraktär behåller sin höga standard. Det i sin tur ger barnen goda förutsättningar till ett bra liv och föräldrarna får ett proffsigt bemötande och känner sig trygga på neonatalavdelningarna. Insatserna på neonatalavdelningarna är livsavgörande för varje enskilt barn och familj.

http://www.stiftelsentummeliten.se/

Nu börjar hårdträningen!

Idag har vi gjort upp ett träningsschema för närmaste månaden.
Bästa träningen inför Kilimanjaro-bestigningen ska, kanske inte helt otippat vara, att vandra. Långt. 

Vi kommer varje helg dendär månaden att träna i Hammarbybacken, varvat med lååånga promenader och klättring. Det man även bör göra inför en bestigning är att träna skadeförebyggande... Dit har vi inte kommit än då det verkat så tråkigt, men viktigt! Kroppen är inte van att gå så mycket som vi kommer göra... 

Idag började vi träningen i Hammarbybacken, gick 1,4 mil och gick upp och ner för varenda backe de hade. Jag trodde jag skulle tycka det va värre än vad det faktiskt var! Liftbacken var brant och helt klart den jobbigaste men jag tog i vanligt ordning till mitt sångknep och sjöng mig upp. "Ska du upp på toppen av Kilimanjaro så är det bara att gå, gå gå gå, du älskar att gå".

Så just nu är Kilimanjaro-motivationen och tron på topp! ;)
Vi hade "tur" och det fanns is och snö kvar på flera ställen i backarna. Det gav oss en chans att öva lite tekniker för att gå uppåt och nedåt i snö/is. 


Efter 4 timmars vandrande, varav en hel del upp och ner, så får kunde vi njuta av första vårsolen! Äntligen!