prematurförbundet

prematurförbundet

fredag 7 mars 2014

Världens bästa jobb!

Modern neonatalvård räddar liv

Det föds omkring 6 000 barn för tidigt i Sverige varje år. Barn som föds före graviditetsvecka 37 räknas som för tidigt födda. Dessa barn delas in i 3 grupper; måttligt för tidigt födda <v37, mycket för tidigt födda <v32, extremt för tidigt födda <v28. Utvecklingen inom neonatalvården har tagit enorma kliv sedan mitten på 1970-talet och Sverige är ur många aspekter ett föregångsland inom neonatalvård. Att vården idag är så utvecklad innebär att överlevnaden hos de för tidigt födda barnen har ökat markant.

Före 1970 dog över 90 procent av alla barn under tusen gram, och idag överlever nästan 90 procent”, säger Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Karolinska Institutet och tidigare chef för neonatalvården vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm. (ur Medicinsk vetenskap, nr 2, 2012).

Antenatala sterioder, dvs kortison som ges till de kvinnor som riskerar att föda för tidigt, samt utvecklingen av respiratorvården har lett till att fler och fler av dessa barn överlever och detta innebär att det idag finns omkring 100 000 personer mellan 0-18 år som föddes för tidigt. Med föräldrar, syskon och andra nära anhöriga är den grupp som berörs och påverkas av barnets tidiga ankomst en mycket stor grupp. Att vara för tidigt född är den i särklass vanligaste orsaken till att barn vårdas på sjukhus. Så många som 5-6 procent av alla barn som föds i landet är prematurfödda.

Barn som föds för tidigt är ofta inte redo att möta omvärlden. Det handlar främst om att deras lungor och hjärna inte är färdigutvecklade, men även andra organ som mag-och tarmkanalen. De flesta barn som föds för tidigt, iallafall de som är måttligt och extremt för tidigt födda behöver hjälp med sin andning när de hamnar hos oss på neonatalen.

Vi har en hel del tekniska och medicinsk utrustning på vår avdelning som hjälper barnen med till exempel andningen, men en hel del av utrustningen är kopplat på barnet för att vi som personal ska kunna se hur barnet mår. Samtidigt försöker vi så gott det går efterlikna miljön i livmodern, så barnen ligger med dämpad belysning, och vi försöker arbeta på ett sätt så att vi utsätter barnen för så lite stimuli som möjligt. Barnen ska ligga ombonat, lagom varmt och utan för höga ljud runt sig.

Varför är då detta världens bästa jobb?
Ska försöka fatta mig kort. Att arbeta på neonatalen är ett varierande jobb där ingen dag är den andra lik. Det handlar om att mötet med varje familj är så unikt. Att få vara med när ett barn föds är fantastiskt, och att dessutom få vara en del av räddningsarbetet kring ett barn som är fött för tidigt, eller ett fullgånget barn som inte mår bra vid födseln är mer än fantastiskt! Kombinationen mellan att få arbeta väldigt medicinteknisk med ibland väldigt sjuka barn, med att få lära känna en familj och hjälpa dem att få en så bra tid som möjligt med neonatalen gör att jag verkligen älskar mitt jobb!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar